Dieta niskobiałkowa

Problemy związane z chorobą reumatoidalną, wątrobą oraz nerkami naprawdę potrafią dać w kość, dlatego warto w przypadku wystąpienia wymienionych dolegliwości zastosować się do zaleceń lekarzy, którzy w takich przypadkach najczęściej proponują pacjentowi przejście na niskobiałkowy sposób odżywiania.

Warto pamiętać, że opisana tutaj dieta niskobiałkowa należy do leczniczych sposobów odżywiania i osoby zdrowe nie powinny jej stosować. Jak natomiast przedstawia się przyjmowanie białka przez osobę cierpiąca na chorobę reumatoidalną oraz mającą problemy z nerkami i wątrobą?

Wyróżnić można dwa rodzaje zapotrzebowania na białko – pierwszy z nich, restrykcyjny, ogranicza jego spożycie do 20 – 30 g na dobę, natomiast drugi pozwala osobie chorej na przyjmowanie 40 – 50 g białka na dobę. Ważnym zaleceniem często powtarzanym przez lekarzy jest przyjmowanie także odpowiedniej ilości witamin oraz przygotowywanie lekkostrawnych posiłków. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy, miłośników soli i wegety trzeba tutaj rozczarować. Wymienione przyprawy są zabronione podczas stosowania diety niskobiałkowej. Na szczęście zamiast soli i wegety można używać kwasku lub soku cytrynowego bądź też przypraw ziołowych.

Co więcej, możemy przyrządzać dania na wodzie, na parze, na grillu oraz na ruszcie, jednak pamiętajmy o tym, że powinniśmy unikać szkodliwego tłuszczu. Trzeba jednak przyznać, że jedynymi dozwolonymi w diecie niskobiałkowej tłuszczami są olej oraz masło. Powinniśmy także dostosować do naszej diety ilość przyjmowanych kalorii, która zależy od naszej masy. Przyjmuje się, że jednemu kilogramowi masy naszego ciała powinno odpowiadać trzydzieści pięć kalorii, zatem łatwo można obliczyć, że wynik wynosi zazwyczaj około 2000 kalorii dziennie.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 7.0/10 (15 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)