Właściwości oleju kokosowego

Stosowanie oleju kokosowego staje się coraz bardziej powszechne nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Tłuszcz ten ma wiele cennych właściwości i różnych zastosowań, może nawet pomóc w odchudzaniu. Według wielu specjalistów olej kokosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, głównie dzięki zawartości cennych substancji: trójglicerydów średniołańcuchowych, czyli MCT.

Trójglicerydy średniołańcuchowe są bardzo specyficznymi cząsteczkami tłuszczowymi, ponieważ podlegają innym przemianom niż podobne substancje. Ich główną zaletą jest to, że nie są odkładane w tkance tłuszczowej, ponieważ w całości wykorzystywane są do produkcji energii. Dzięki temu, zwiększa się tempo przemiany materii, a organizm może skuteczniej spalać zbędne kalorie. Te wspaniałe właściwości oleju z owoców palmy kokosowej sprawiają, że tłuszcz ten jest skutecznym środkiem na odchudzanie.

Według specjalistów najzdrowszy jest olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, ponieważ zawiera najwięcej cennych substancji. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu we krwi i obniża ryzyko rozwinięcia się miażdżycy i chorób serca. Olej kokosowy ułatwia odchudzanie i zmniejsza otyłość okolicy brzusznej, dzięki czemu spada ryzyko zapadania na choroby układu krążenia.

Cenne właściwości oleju kokosowego powinni docenić także sportowcy. MCT są źródłem energii, która jest niezbędna dla mięśni poddanych intensywnemu wysiłkowi. Trójglicerydy średniołańcuchowe zmniejszają ryzyko odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej, gdyż spożyte kalorie wykorzystywane są do budowania masy mięśniowej. Olej kokosowy reguluje poziom cukru we krwi, ponieważ usprawnia wydzielanie insuliny. Z tego względu polecany jest osobom chorym na cukrzycę.

olej kokosowy

Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, jak ten opisany na oleje-kokosowe.pl, jest najbardziej cenny, ponieważ podczas takiej metody produkcji traci najmniej składników odżywczych. Poza tym, tłuszcz ten tłoczony w wysokich temperaturach traci swoje walory smakowe i zapachowe. Bezwzględnie unikać należy olejów uzyskiwanych w procesie rafinacji. Ta metoda produkcji charakteryzuje się wysokimi temperaturami wykorzystywanymi do przetwarzania surowca. W niektórych przypadkach rafinację przeprowadza się za pomocą rozpuszczalników, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Taki olej jest tańszy i ma długi okres przydatności do spożycia, jednak nie warto decydować się na taki produkt.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)